top of page

actualitat: 

"aulavirtualmusica" a la nostra escola de música

Aulavirtualmusica: l' ensenyament del llenguatje musical i el desenvolupament cognitiu i auditiu, mitjançant l'ús de les noves eines digitals

 

L'ús de les noves tecnologies és molt comú en l'educació en general. Resulta significativa l' absència que hem trobat referent a això respecte a l'aprenentatge de l'assignatura del Llenguatge Musical. Per aquest motiu , sorgeix  la plataforma Aulavirtualmusica.com , desenvolupada per Cristóbal Navarro i Sergi Rajadell.

 

A través d'aquesta aplicació es preten aproximar-nos a l'ensenyament d'aquesta matèria , impulsora del desenvolupament cognitiu i auditiu , mitjançant l'ús de les noves eines digitals complint els objectius de les programacions didàctiques dels ensenyaments elementals de música.

​

La nostra Escola de Música és una de les 11 escoles, de les més de 1.800 que hi han a tota la Comunitat Valenciana que ha estat escollida per dur a terme aquest projecte.

​

Entrevistem a Erik Sánchez, Director de l'Escola de Música Santa Maria del Puig, en referència a la implementació del nou sistema educatiu aulavirtualmusica.com en aquesta Escola.

 

Què és aulavirtualmusica.com?

​

Aulavirtualmusica.com és un projecte educatiu molt innovador, originat a la Societat Musical de Canet d'En Berenguer. Els creadors, Cristòbal Navarro i Sergi Rajadell, han posat tota la seua dedicació en fer d'aquest "curs online" tot un espectacle educatiu, amb distints suports digitals, i fent que l'educació tinga un altre caràcter, adequant-se a les noves tecnologies, i on les ferramentes informàtiques cada vegada són més visibles, arribant fins i tot a incloure-hi videojocs.

​

Com va nàixer la idea d'apostar per aulavirtualmusica.com a aquesta escola?

​

Vàrem vore per primera vegada la proposta a Massalfassar, en un curs de formació per a directors i directius d'escoles de música i societats musicals a finals del curs anterior. El projecte ens paregué molt atractiu com a sistema educatiu, i finalment després d'estudiar-ho amb profunditat vàrem concloure que era viable i positiu introduir-lo en l'escola, i així ens vàrem posar en contacte amb Cristòbal i Sergi per tal de poder entrar dins d'aquest projecte el més ràpidament possible.

​

 Aquest curs esperem que per fi es definisquen les bases de les beques de l'Ajuntament per als estudiants de l'Escola de Música. 

Aquesta ajuda seria essencial per a què tots aquells xiquets del poble del Puig que vulguen accedir a les aules de música d'aquesta societat puguen fer-ho sense cap impediment econòmic (...).

En definitiva, que puguen accedir a una grandíssim font de cultura.

​

Quins recursos fan falta a l'aula i què necessiten els alumnes per a estudiar amb aquesta iniciativa?

​

Per a treballar amb aquest sistema, hem adquirit una pissarra digital, que tenim ja instal·lada a una de les aules, on també contem amb un piano, del que ja disposàvem. Els alumnes a l'aula solament hauran de portar el llibre que els proporcionem com a guia, i a casa tindre alguna de les ferramentes que ens serveixen com a suport per al "curs online": tablet, mòbil, pc. També per a aquest curs esperem que es definisquen les bases de les beques de l'Ajuntament per als estudiants de l'Escola de Música, ajuda que seria essencial per a què tots aquells xiquets del poble del Puig que vulguen accedir a les aules de música puguen fer-ho sense cap impediment econòmic, sense nomenar els grans beneficis que açò aportaria. En definitiva, que puguen accedir a una grandíssima font de cultura.

​

A quins nivells (cursos) afectarà aquest any?

​

Seguint les instruccions dels creadors del sistema educatiu, aquest any solament podrem incorporar-lo al nivell de 1r de Grau Elemental (tant en xiquets com en adults), ja que ell ho han de provar diversos anys abans de llançar cada curs a les distintes escoles que es vagen adherint. Per al pròxim any tenim pensat implantar-ho també a 2n de Grau Elemental, i així fins a cobrir la totalitat dels estudis Elementals de música.

 

 

Quins avantatges presenta aquest mètode didàctic front als mètodes més tradicionals?

​

El primer, i més visible, és la motivació a l'hora d'estudiar els continguts de llenguatge musical, ja que es tracta d'un mètode molt dinàmic i visual. Podem parlar d'altres aspectes associats també a la motivació, ja que aquest sistema ajuda a fomentar una major dedicació als continguts, en quant al temps utilitzat a aquestos. És clar que si els continguts són atractius, i els tens a l'abast (mòbil, tablet, pc) els utilitzaràs més que si no presenten aquestes característiques. També s'incorporen ferramentes com els videojocs, on el procés reflexiu es dóna simplement al jugar, i sense tindre la constància d'estar fent realment un treball cognitiu al complet.

El sistema educatiu aulavirtualmusica.com ha decidit incorporar a les seues lliçons (compostes per Sergi Rajadell) harmonia moderna, tractada a distints àmbits de la música actual (jazz, pop, samba brasilera, etc).

​

Quin és el rol del mestre/a?

​

El mestre en aquest cas, i amb l'ajuda d'aquestes noves ferramentes fa que l'ensenyament i la introducció de nous continguts a tractar, siguen molt més fluïds. Com sempre, el mestre dirigirà les classes i serà l'element dinamitzador, però ara des d'un punt de vista encara més actiu, integrador, i com no, participatiu.

​

 

​

És fàcil per als pares i mares fer el seguiment del progrés dels seus fills/es?

​

Sí, ja que en tot moment van a poder comprovar si els xiquets avancen o no gràcies al sistema automàtic de correccions de molts dels exercicis que hi ha a la plataforma, o bé amb algunes de les sessions que incorporen barres d'afinació com al videojoc "SingStar".

Amb els videojocs es reafirmen els continguts tractats a cada tema, i poden veure si aconsegueixen acabar el videojoc d'aquest tema, o tenen alguna dificultat per a fer-ho.

Ens han comentat Cristòbal i Sergi, que molts pares i mares han acabant jugant i aprenent amb els xiquets i xiquetes, ja que l'aplicació presenta un alt atractiu i fa que aprendre siga una activitat entretinguda i motivadora.

 

Com valora la introducció de les noves tecnologies i d'Internet en la formació en general, i en la formació musical concretament?

​

És cert que la introducció a continguts digitals s'ha de fer a poc a poc i tenint molta cura amb allò que s'introdueix i la manera de fer-ho, però està clar que si els processos i continguts estan molt ben controlats i baix la supervisió i direcció d'un professional, el sistema educatiu digital té moltíssimes ferramentes per a què l'aprenentatge siga més fluïd i, com ja hem dit abans, l'alumne no tinga la consciència d'estar esforçant-se al màxim en un contingut en concret, sinó que s'esforça perquè està motivat, i no es presenta com a una obligació.

A més és important fomentar l'hàbit en l'ús de noves ferramentes, com poden ser suports auditius i visuals, ja que formen part del dia a dia de tots.

D'una altra banda, el fet que el professor tinga a l'abast una gran quantitat de ferramentes diverses i innovadores, fa que la seua capacitat d'ensenyament s'amplie i siga més variada i completa.

 

​

Té com a projecte introduir més novetats d'aquest tipus els pròxims anys?

​

Una de les principals reformes que volem incloure per als pròxims cursos, és que es puguen consultar les notes a través de la nostra web www.sumpuig.com.

L'accés a aquesta informació es farà lògicament respectant la protecció de dades.

També ens agradaria sonoritzar totes les aules degudament, amb sistemes que puguen connectar-se als mòbils, on hui per hui podem tindre molta informació acumulada, ja siga amb pàgines web, sistemes d'arxius (la nube, dropbox, etc).

És a dir, l'Escola de Música Santa Maria del Puig està apostant fort per una formació musical de qualitat, renovada i innovadora, i com sempre, estem segurs que contarem amb el suport i la col·laboració de tots els pares i mares per dur endavant aquest gran projecte.

​

 

​

 

Gaudeix de les nostres actuacions al Palau de la Música , al pati del Reial Monestir del Puig de Santa Maria o al nostre local social.

Els moments més simpàtics , les fotografies més memorables i entranyables. Entra i mira els nostres millors records.

bottom of page