top of page

actualitat: 

"aulavirtualmusica" a la nostra escola de música

Aulavirtualmusica: l' ensenyament del llenguatje musical i el desenvolupament cognitiu i auditiu, mitjançant l'ús de les noves eines digitals

 

L'ús de les noves tecnologies és molt comú en l'educació en general. Resulta significativa l' absència que hem trobat referent a això respecte a l'aprenentatge de l'assignatura del Llenguatge Musical. Per aquest motiu , sorgeix  la plataforma Aulavirtualmusica.com , desenvolupada per Cristóbal Navarro i Sergi Rajadell.

 

A través d'aquesta aplicació es preten aproximar-nos a l'ensenyament d'aquesta matèria , impulsora del desenvolupament cognitiu i auditiu , mitjançant l'ús de les noves eines digitals complint els objectius de les programacions didàctiques dels ensenyaments elementals de música.

La nostra Escola de Música és una de les 11 escoles, de les més de 1.800 que hi han a tota la Comunitat Valenciana que ha estat escollida per dur a terme aquest projecte.

Entrevistem a Erik Sánchez, Director de l'Escola de Música Santa Maria del Puig, en referència a la implementació del nou sistema educatiu aulavirtualmusica.com en aquesta Escola.

 

Què és aulavirtualmusica.com?

Aulavirtualmusica.com és un projecte educatiu molt innovador, originat a la Societat Musical de Canet d'En Berenguer. Els creadors, Cristòbal Navarro i Sergi Rajadell, han posat tota la seua dedicació en fer d'aquest "curs online" tot un espectacle educatiu, amb distints suports digitals, i fent que l'educació tinga un altre caràcter, adequant-se a les noves tecnologies, i on les ferramentes informàtiques cada vegada són més visibles, arribant fins i tot a incloure-hi videojocs.

Com va nàixer la idea d'apostar per aulavirtualmusica.com a aquesta escola?

Vàrem vore per primera vegada la proposta a Massalfassar, en un curs de formació per a directors i directius d'escoles de música i societats musicals a finals del curs anterior. El projecte ens paregué molt atractiu com a sistema educatiu, i finalment després d'estudiar-ho amb profunditat vàrem concloure que era viable i positiu introduir-lo en l'escola, i així ens vàrem posar en contacte amb Cristòbal i Sergi per tal de poder entrar dins d'aquest projecte el més ràpidament possible.

 Aquest curs esperem que per fi es definisquen les bases de les beques de l'Ajuntament per als estudiants de l'Escola de Música. 

Aquesta ajuda seria essencial per a què tots aquells xiquets del poble del Puig que vulguen accedir a les aules de música d'aquesta societat puguen fer-ho sense cap impediment econòmic (...).

En definitiva, que puguen accedir a una grandíssim font de cultura.

Quins recursos fan falta a l'aula i què necessiten els alumnes per a estudiar amb aquesta iniciativa?

Per a treballar amb aquest sistema, hem adquirit una pissarra digital, que tenim ja instal·lada a una de les aules, on també contem amb un piano, del que ja disposàvem. Els alumnes a l'aula solament hauran de portar el llibre que els proporcionem com a guia, i a casa tindre alguna de les ferramentes que ens serveixen com a suport per al "curs online": tablet, mòbil, pc. També per a aquest curs esperem que es definisquen les bases de les beques de l'Ajuntament per als estudiants de l'Escola de Música, ajuda que seria essencial per a què tots aquells xiquets del poble del Puig que vulguen accedir a les aules de música puguen fer-ho sense cap impediment econòmic, sense nomenar els grans beneficis que açò aportaria. En definitiva, que puguen accedir a una grandíssima font de cultura.

A quins nivells (cursos) afectarà aquest any?

Seguint les instruccions dels creadors del sistema educatiu, aquest any solament podrem incorporar-lo al nivell de 1r de Grau Elemental (tant en xiquets com en adults), ja que ell ho han de provar diversos anys abans de llançar cada curs a les distintes escoles que es vagen adherint. Per al pròxim any tenim pensat implantar-ho també a 2n de Grau Elemental, i així fins a cobrir la totalitat dels estudis Elementals de música.

 

 

Quins avantatges presenta aquest mètode didàctic front als mètodes més tradicionals?

El primer, i més visible, és la motivació a l'hora d'estudiar els continguts de llenguatge musical, ja que es tracta d'un mètode molt dinàmic i visual. Podem parlar d'altres aspectes associats també a la motivació, ja que aquest sistema ajuda a fomentar una major dedicació als continguts, en quant al temps utilitzat a aquestos. És clar que si els continguts són atractius, i els tens a l'abast (mòbil, tablet, pc) els utilitzaràs més que si no presenten aquestes característiques. També s'incorporen ferramentes com els videojocs, on el procés reflexiu es dóna simplement al jugar, i sense tindre la constància d'estar fent realment un treball cognitiu al complet.

El sistema educatiu aulavirtualmusica.com ha decidit incorporar a les seues lliçons (compostes per Sergi Rajadell) harmonia moderna, tractada a distints àmbits de la música actual (jazz, pop, samba brasilera, etc).

Quin és el rol del mestre/a?

El mestre en aquest cas, i amb l'ajuda d'aquestes noves ferramentes fa que l'ensenyament i la introducció de nous continguts a tractar, siguen molt més fluïds. Com sempre, el mestre dirigirà les classes i serà l'element dinamitzador, però ara des d'un punt de vista encara més actiu, integrador, i com no, participatiu.

 

És fàcil per als pares i mares fer el seguiment del progrés dels seus fills/es?

Sí, ja que en tot moment van a poder comprovar si els xiquets avancen o no gràcies al sistema automàtic de correccions de molts dels exercicis que hi ha a la plataforma, o bé amb algunes de les sessions que incorporen barres d'afinació com al videojoc "SingStar".

Amb els videojocs es reafirmen els continguts tractats a cada tema, i poden veure si aconsegueixen acabar el videojoc d'aquest tema, o tenen alguna dificultat per a fer-ho.

Ens han comentat Cristòbal i Sergi, que molts pares i mares han acabant jugant i aprenent amb els xiquets i xiquetes, ja que l'aplicació presenta un alt atractiu i fa que aprendre siga una activitat entretinguda i motivadora.

 

Com valora la introducció de les noves tecnologies i d'Internet en la formació en general, i en la formació musical concretament?

És cert que la introducció a continguts digitals s'ha de fer a poc a poc i tenint molta cura amb allò que s'introdueix i la manera de fer-ho, però està clar que si els processos i continguts estan molt ben controlats i baix la supervisió i direcció d'un professional, el sistema educatiu digital té moltíssimes ferramentes per a què l'aprenentatge siga més fluïd i, com ja hem dit abans, l'alumne no tinga la consciència d'estar esforçant-se al màxim en un contingut en concret, sinó que s'esforça perquè està motivat, i no es presenta com a una obligació.

A més és important fomentar l'hàbit en l'ús de noves ferramentes, com poden ser suports auditius i visuals, ja que formen part del dia a dia de tots.

D'una altra banda, el fet que el professor tinga a l'abast una gran quantitat de ferramentes diverses i innovadores, fa que la seua capacitat d'ensenyament s'amplie i siga més variada i completa.

 

Té com a projecte introduir més novetats d'aquest tipus els pròxims anys?

Una de les principals reformes que volem incloure per als pròxims cursos, és que es puguen consultar les notes a través de la nostra web www.sumpuig.com.

L'accés a aquesta informació es farà lògicament respectant la protecció de dades.

També ens agradaria sonoritzar totes les aules degudament, amb sistemes que puguen connectar-se als mòbils, on hui per hui podem tindre molta informació acumulada, ja siga amb pàgines web, sistemes d'arxius (la nube, dropbox, etc).

És a dir, l'Escola de Música Santa Maria del Puig està apostant fort per una formació musical de qualitat, renovada i innovadora, i com sempre, estem segurs que contarem amb el suport i la col·laboració de tots els pares i mares per dur endavant aquest gran projecte.

 

 

Gaudeix de les nostres actuacions al Palau de la Música , al pati del Reial Monestir del Puig de Santa Maria o al nostre local social.

Els moments més simpàtics , les fotografies més memorables i entranyables. Entra i mira els nostres millors records.

bottom of page