top of page

cultura, tradició, música i poble

història de la Unió Musical

La Banda de Música de la Unió Musical Santa Maria del Puig es va fundar el 1917, i va ser el fruit d'un fort i sa desig de tota la població, entusiasmada amb la idea de formar una Banda de Música i la conseqüent escola de formació. Durant els seus casi 100 anys d'història, no han estat pocs els sacrificis que han hagut de soportar , però tots ells , per durs que foren, han estat menors que la satisfacció que suposa la seua continuïtat i engrandiment .

Són molts anys d'anècdotes i avatars els que han suposat que aquesta Banda es trobe entre les guardonades dins i fora de la Comunitat Valenciana , amb prestigi i admiració.

 

 

Des dels seus principis, han estat els seus directors els següents mestres:

D. Rafael Rosell ( mestre fundador )

D. Rafael Rosell Cebrián ( fill del fundador )

D. Julio Ribelles Brunet ( Compositor i ex - director de la Banda Municipal de Palma de Mallorca, de l'Orquestra Ciutat de Palma i de la Banda Municipal de València )

D. Pascual Feases

D. Francisco Hernández Guirado

D. Ramón Herrero García

D. Bartolomé Raga Fortea

D.José Vte. Herrera Romero

D. Pedro Vicente Alamá

D. José Giner Sant Andreu. .

D. Ildefons Martos Carretero.

 

 

Aquesta Agrupació Musical ha obtingut entre altres els següents guardons :

1974 Segon premi Certamen de Catarroja

1975 Segon premi Certamen de l'Excma. Diputació de València

1975 Primer premi Certamen Internacional de Bandes de València

1976 Primer premi del Certamen de l'Excma. Diputació de València

1987 Tercer premi Certamen de l'Excma. Diputació de València

1988 Primer premi i menció especial Certamen Excma. Diputació de València

1988 Segon premi Certamen de la Comunitat ( Final de la Exma. Diputació de València )

1991 Primer premi Certamen Internacional de Bandes de Música de València

1991 Primer premi Certamen Nacional de Bandes de Capdepera ( Palma de Mallorca )

1994 Segon premi Certamen Internacional de Juliol de València.

2004 Tercer Premi Certament Internacional de Bandes de Música de València.

2010 Primer Premi Certamen Excma. Diputació de València.

 

Pel que fa a activitats internacionals destaca la de 1992 a les ciutats austríaques de Langenvang i Viena , i en l'any 2011 actuació com a banda de música convidada encapçalant la cavalcada de Disney Land Paris .

Són nombrosos els professionals que han eixit de les aules d'aquesta Societat i que en l'actualitat es troben exercint a Bandes, Orquestres i Conservatoris per tot el territori espanyol.

Actualment la Banda compta amb 80 músics en actiu. Les seues aules les ocupen 130 alumnes. Per dur a terme la tasca educativa, 14 professors imparteixen les seues classes durant tots els dies de la setmana.

coral Julio Ribelles

Al llarg de la seva història , la coral ha fet nombroses actuacions per diferents localitats de la Comunitat Valenciana i Catalunya ; entre elles, Sagunt , Morella, Turís, Puçol, Foios, Vinalesa, Rafelbunyol , Paterna , el Villar , Alaquàs, Alboraia, Benaguasil, Puig de Sant Ramon i , en diverses ocasions , al Palau de la Música de València.

 

La Coral "Julio Ribelles " va fer la seva presentació oficial al mes de desembre de l'any 1.993 . El seu origen va tenir lloc a la Unió Musical Santa Maria del Puig, gràcies a la iniciativa d'alguns músics de la societat, de la seva junta directiva i, sobretot, del mestre Julio Ribelles .

En l'any 1995 la Coral Julio Ribelles realitza la seva primera gran actuació amb la interpretació de " Carmina Burana " al Concert de cloenda de l'Assemblea de la Federació de Bandes realitzat al Monestir del Puig de Santa Maria.

 

Des d'aquest moment l'activitat de l'agrupació és contínua, realitzant festivals corals al costat d'altres corals de l'Horta Nord , concerts en honor a Sta. Cecília, concerts de Nadal i estiu.

La Coral Julio Ribelles es va consolidar com una agrupació compromesa amb el seu poble participant anualment als actes litúrgics de Sant Pere Nolasc al mes de gener i a les festes de la Mare de Déu al mes de setembre.

També va participar en actes civils com els actes en commemoració del 800 aniversari del naixement del Rei Jaume I a l' 2008 o la representació de l'entrada de Jaume I a la ciutat de València el 2014 .

L'any 2010 la Coral Julio Ribelles va aconseguir el primer premi al Certamen Internacional ciutat d'Oliva on es donaven cita diferents corals nacionals i internacionals.

Actualment l'agrupació compta amb una trentena de components d'un ventall d'edats que va des dels 25 fins als 70 anys, assajant tots ells dos dies a la setmana durant una hora. L'ambient dels assajos és molt bo, combinant treball seriós i alhora compartint moments divertits i de distensió. El repertori que s'interpreta és molt ampli. S'interpreten tant grans obres clàssiques com el rèquiem de Mozart o el rèquiem de Fauré, com a temes populars i temes moderns. La Coral Julio Ribelles ha estat dirigida al llarg de la seva història per diversos directors.

En primer lloc, pel mestre a qui la coral reconeix amb el seu nom, Julio Ribelles. També han dirigit l'agrupació: Jordi Bofill (2.000), Rafael Rosell (2.004) i, actualment, Rubén Moreno qui va començar el 2005 la seva trajectòria amb aquesta coral.

 

bottom of page