top of page

Himne de València, de J. Serrano

Concert Falles 2016

HISTÒRIA DE L' HIMNE DE VALÈNCIA

 

L'Himne de València, tant de la Comunitat Valenciana associat també a la ciutat de València s'escolta per primera vegada a l'Exposició Regional de 1909, gràcies al Mestre Serrano.

 

Aquest himne és l'oficial de la Comunitat Autònoma Valenciana, i el seu origen es troba en l'Exposició Regional que es va celebrar a València el 1909. En principi va ser una composició encarregada per Tomás Trenor, president de l'Ateneu Mercantil de València i promotor d'aquesta exposició, perquè fora l'himne de la mateixa, però ja es va fer amb idea d'arribar a alguna cosa més : en la seva lletra ni tan sols s'esmenta aquest esdeveniment ; més aviat el que es fa és exaltar la Regió Valenciana-com se l'anomenava en aquesta època-.

 

En 1925 , els alcaldes de Castelló, València i Alacant van acordar convertir-lo en Himne Regional de València , condició que es va ratificar en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1984, on se li designa himne oficial de la mateixa .

 

Els creadors d'aquest himne van ser el mestre José Serrano ( música) i Maximilià Thous ( lletra ) , als quals se'ls dedica el seu corresponent homenatge a la setmana fallera. Encara que inicialment la seva lletra estava en castellà, en 1930 el propi Thous el va traduir al valencià, versió que pràcticament és l'única que s'utilitza avui encara que oficialment també pot interpretar-se en castellà. Pel que fa a la música, té la curiositat que el seu compositor va voler que inclogués l'antic himne de la Ciutat de València del segle XVI.

 

Gaudeix de les nostres actuacions al Palau de la Música , al pati del Reial Monestir del Puig de Santa Maria o al nostre local social.

Els moments més simpàtics , les fotografies més memorables i entranyables. Entra i mira els nostres millors records.

bottom of page