top of page

CURIOSITATS DE ... (I)

 

 

 

CURIOSITATS DE BEETHOVEN                                            

 

Beethoven y el plom:

 

Recentment s'ha analitzat un pèl de Beethoven genèticament , i s'ha descobert que en la seva sang hi havia un alt contingut en plom , potser, per beure líquids que estaven continguts en barrils fabricats amb aquest material. És possible que el seu mal geni i la sordesa li vinguessin de la presència d'aquest verinós metall en el seu cos .

 

Va ser el tercer en tenir aquest nom:

 

El primer Ludwig van Beethoven va ser el seu avi , i el segon , el seu germà , que va morir 6 dies després que ell naixés .

"Per a Elisa"  és en realitat "Per Teresa":

 

La famosíssima bagatel·la per a piano de Beethoven que tothom coneix com " Per a Elisa " ( composta el 27 d'abril de 1810) , en realitat és " Per Teresa ", ja que és el títol que apareix en el manuscrit original de Beethoven. Es creu que un error en els copistes per la mala cal·ligrafia del compositor va provocar aquesta xicoteta confusió.

El van obligar a practicar dia i nit :

 

El seu pare va veure des d'hora el potencial de Ludwig i el va obligar a estudiar incansablement , amb l'esperança que es convertira en un geni de la talla de Mozart. El xiquet plorava perquè no l'atormentaran amb les lliçons, però el van obligar a seguir endavant.

 

Per anys va creure que havia nascut el 1772 , dos anys després del seu veritable naixement, probablement perquè el pare volia fer-ho semblar més jove i talentós , com la resta dels xiquets genis.

La seva obra més primerenca és de l'any 1782:

 

Beethoven tenia només 12 anys quan va compondre el seu primer treball amb 9 variacions per a piano , escrites en do menor, una cosa no molt comuna. A més, són molt difícils de tocar tot i ser peces escrites per un xiquet.


La 5a Simfonia en la Segona Guerra Mundial:

Malauradament , els Nazis utilitzaven com a codi en les transmissions de guerra les famoses quatre primeres notes de la 5a Simfonia , ja que el seu equivalent en Morse ( 3 punts i una ratlla ) equival a la " V " de victòria.

Va ser sor desde molt jove:

 

Encara que sempre va dir que la seva sordesa es devia a una caiguda, és probable que fos per una malaltia de la seva joventut, com verola o tifus. A partir dels 27 anys va començar a sentir un brunzit constant que li feia la vida impossible.

Beethoven no va sentir la 9a simfonia:

 

En l'estrena d'aquesta gran obra , Beethoven estava completament sord. De fet , es diu que a l'acabar el concert ell va pensar que els músics havien deixat de tocar per algun motiu, i es va girar i va veure a tota la sala de peu aplaudint : El concert havia finalitzat.

Misteriós Himne a l'Alegria:

 

Beethoven va passar anys obsessionat amb una cançoneta que no parava de taral·lejar , i en nombroses composicions la incloïa però sense definir del tot . El més cridaner d'això és que hi ha una peça anterior a ell de Mozart que és gairebé igual que aquesta melodia, cantada per un cor. Es desconeix si Beethoven la coneixia o va ser casualitat , el cas és que el somni de Beethoven es va complir al veure aquesta melodia integrada en la culminació de la seua 9a simfonia.

Beethoven Ecologista:

 

Beethoven estimava la natura fins al punt de dir " Prefereix mil vegades als arbres que a qualsevol persona". Només cal escoltar la seva sisena simfonia , La Pastoral , en què el nostre compositor és capaç de traduir la imatge de la natura als sons de l'orquestra.

Mal vestit i estrany:

 

Beethoven solia anar pel carrer amb robes velles , amb els pèls desordenats, cridant les melodies que se li acudien a plena veu ( ell no podia sentir-se ) i anotant en un quadern. Per no parlar de les seves monumentals i històrics atacs d'ira , l'arribaven a comparar amb un " animal salvatge ", ja que fins i tot en ocasions arribava a destrossar les habitacions on s'allotjava. Encara que amb la gent que el volia , com el seu nebot Karl, si que era afectuós i canviava radicalment d'actitud.

Les seves últimes paraules:

 

El mite diu que les seves últimes paraules van ser " aplaudeixen amics , la comèdia està acabant " , però sona molt poc probable que digués això , i menys en llatí. Pel que sembla la veritat és que un editor li va regalar a Beethoven 12 botelles de vi i les seves últimes paraules van ser : " llàstima , llàstima , massa tard".

La 9a simfonia en l'espai:

 

La sonda espacial Voyager llançada cap a l'espai profund , conté , a més de discursos dels presidents de l'època en què va ser llançada i diverses anotacions sobre la raça humana , un disc amb la 9a Simfonia de Beethoven.

¿ Qui l'escoltarà ? ...

bottom of page