top of page

Danzas Sinfónicas del West Side Story, de Leonard Bernstein

Concert Palau de la Música de València, Juliol 2013 

West Side Story és una pel·lícula nord-americana de gènere musical. El seu argument es basa en la història de Romeu i Julieta, de W. Shakespeare, però adaptada als temps moderns ( moderns al 1961 ).

 

Leonard Bernstein pren una selecció de números del seu musical " West Side Story " i els ordena en una seqüència musicalment satisfactòria , en comptes d'intentar seguir de forma exacta la narració de l'obra musical , creant una potent combinació d'una música enèrgica i violenta , sovint impulsada per ritmes vibrants, amb material més reflexiu i de fet profundament romàntic, fusionat al seu torn amb elements de la música llatinoamericana.

 

La selecció inclou temes com la cançó Somewhere , cantada pels herois Maria i Tony quan somien seguir el seu camí junts en un futur sense el fatal conflicte entre les dues bandes ; Mambo , el ball de l'institut ; el Cha Cha Cha en el qual Tony i Maria ballen per primera vegada i es donen compte de la seva atracció mútua en l'Escena de la trobada ; Rumble , quan els protagonistes són assassinats ; i el I have a love de Maria, que anticipa el tràgic però curatiu Final de l'obra, abans que la Suite concloga amb evocadores reminiscències de Somewhere . És altament gratificant identificar cada un d'aquests temes amb l'argument al qual es correspon i contemplar la plasticitat de la música per descriure perfectament la història.

 

Argument de West Side Story:

 

A Nova York, dues bandes de joves, els Sharks , immigrants porto-riquenys, i els Jets , nord-americans d'origen irlandès, són rivals i viuen en contínues disputes. La història és paral·lela a les dues obres : una parella de joves ( Romeu i Julieta / Tony i Maria ) s'enamora en un ball . L'enemistat dels seus respectius entorns ( famílies / pandilles ) no frena la seva passió secreta.

Les dues bandes inciten als líders, Bernat i Tony a barallar-se, Tony no vol però es veu forçat a fer-ho i es veuen embolicats en una fatídica baralla. Maria espera alegre i romànticament la volta de Tony, però arriba Chino i li explica que el seu estimat ha matat al seu germà. Després ix a buscar l'assassí, armat amb un revòlver.

 

Més tard Tony puja a l'habitació de Maria, i aquesta, malgrat el dolor , és incapaç de tirar-li i els dos es lamenten i anhelen trobar un lloc on poder viure el seu amor lluny dels prejudicis que els envolten.

 

En marxar Tony arriba Anita , l'amiga de Maria i novia de Bernat, que li tira en cara que hagués rebut així a l'assassí del seu germà. Al final, Maria fa comprendre a Anita que el seu amor és autèntic i que no ha de morir més gent, convencent perquè vagi a avisar Tony que Chino el busca per matar-lo. Anita es disposa a fer-ho però , en l'últim moment , no pot soportar la tensió i emvia a Tony el missatge que Chino ha matat a Maria per venjar-se.

 

Quan aquesta falsa i terrible notícia arriba a les oïdes de Tony, aquest surt als carrers amb la intenció que Chino el trobe i el mate també a ell. A mitjanit Tony es troba cara a cara amb Maria, però és massa tard : Chino apareix d'entre la foscor i el mata . Els Jets i els Sharks, consternats , ixen de les ombres i , units per la tragèdia i gràcies a la mediació de Maria, porten junts el cadàver de Tony .

 

Concert Palau de la Música 2013

ESCUCHAR MÚSICA:

TODO UN OBJETIVO

 

Como en ningún otro sentido, la audición posee dos denominaciones diferentes para destacar si se presta atención al fenómeno sonoro: una cosa es oír y otra muy distinta escuchar."

Gaudeix de les nostres actuacions al Palau de la Música , al pati del Reial Monestir del Puig de Santa Maria o al nostre local social.

Els moments més simpàtics , les fotografies més memorables i entranyables. Entra i mira els nostres millors records.

bottom of page